Fristads i EPD – NOVI STANDARD U PROIZVODNJI RADNE ODJEĆE

Fristads Green radna odjeća

Što je EPD?

EPD (Environmental Product Declaration) je ekološka deklaracija o proizvodu tipa III u skladu sa standardom ISO 14025, koja služi evaluaciji učinaka proizvoda na okoliš tijekom cijelog životnog ciklusa. EPD je također alat koji usmjerava klijente i kupce da donose svjesne odluke kako bi smanjili utjecaj na okoliš.

Koncept EPD-a temelji se na normi ISO 14025, koja je međunarodno priznata i razvijena od strane Međunarodne organizacije za standardizaciju.
ISO 14025 zahtijeva od operatera programa objavu programskih uputa, pravila o kategoriji proizvoda te registraciju EPD-ova. Ovaj transparentni okvir omogućuje bolje razumijevanje izračuna i metoda koje stoje iza rezultata u EPD-u.

Temelj svakog EPD-a je procjena životnog ciklusa (LCA). LCA omogućuje detaljnu i preciznu procjenu ekoloških performansi proizvoda tijekom cijelog životnog ciklusa. Obično se u obzir uzima kompletan lanac vrijednosti, od ekstrakcije materijala do proizvedenog proizvoda, njegovu fazu uporabe i kraj životnog vijeka.

U usporedbi s alternativnim formatima izvješćivanja kao što su ekološke oznake i samoproglašene oznake koje pokrivaju samo pojedine aspekte životnog ciklusa, EPD-ovi pokrivaju cijeli LCA roba i usluga.
EPD predstavlja dokument ovjeren od strane treće strane koji pridaje vjerodostojnost informacijama i stoga je vrlo prikladan za nabavu jer transparentno izvještava o objektivnim, usporedivim i provjerenim podacima trećih strana o ekološkim performansama proizvoda i usluga iz perspektive njihova životnog ciklusa.

FRISTADS i EPD – Novi standard u proizvodnji radne odjeće

Sve je počelo pitanjem kako napraviti istinsku razliku. Pitanje je upućeno švedskom vladinom istraživačkom institutu RISE, a u suradnji s institutom razvijen je standard za mjerenje ukupnog utjecaja odjevnog predmeta na okoliš tijekom njegovog životnog ciklusa, što je rezultiralo ekološkom deklaracijom proizvoda (EPD-om). EPD se dugo koriste u drugim područjima proizvoda kao što su građevinski materijali, a Fristads je prvi proizvođač koji je prilagodio ovaj standard za radnu odjeću.

Počevši kao ambicija da se postigne razlika u pogledu ekološke održivosti, štednje prirodnih resursa te smanjenja utjecaja na okoliš u području proizvodnje radne i zaštitne odjeće, postepeno se razvila u opsežan projekt koji predstavlja razvoj novog standarda za mjerenje ukupnog utjecaja odjevnog predmeta na okoliš, nešto što je tvrtka Fristads prva u svijetu primijenila na kolekciju odjeće.

Prva svjetska ekološki deklarirana kolekcija radne odjeće

Kao dio napora s ciljem razvijanja novog standarda u svijetu profesionalne radne odjeće, lansirana je kolekcija Fristads Green – prva ekološki deklarirana kolekcija odjeće na svijetu.
Kolekcija se temelji na potpuno novom konceptu unutar kojeg cijeli proizvodni lanac karakterizira ekološko razmišljanje i inovativna rješenja za minimiziranje utjecaja na okoliš.
Proces prilagodbe standarda podrazumijevao je detaljnu provjeru cjelokupnog proizvodnog lanca i životnog ciklusa odjevnog predmeta – od izbora materijala, količine materijala, procesa bojanja, potrošnje vode i struje u tvornicama, do pakiranja i transporta gotovog odjevnog predmeta. Time su ispitani svi aspekti razvoja i izrade odjevnog predmeta.
Procesom standardizacije stečen je uvid u važnost rada s najkvalitetnijim vrstama sirovina i procesa jer oni utječu ne samo na proizvodnju i kvalitetu gotovih proizvoda, već i na utjecaj odjevnih predmeta na okoliš, čime se dobiva proizvod najviše kvalitete koji je u skladu s modernim zahtjevima ekološke održivosti i utjecaja na okoliš.

Tvrtka Domena Dea glavni je regionalni zastupnik vodećeg europskog proizvođača radne odjeće Fristads. Pogledajte našu Fristads Green kolekciju ovdje!

#
Kolačiće koristimo kako bismo vam osigurali jednostavno iskustvo korištenja naše stranice. Dolaskom na ovu stranicu prihvaćate izjavu o korištenju kolačića.