Fristads i EPD – NOVI STANDARD U PROIZVODNJI RADNE ODJEĆE

Fristads Green radna odjeća

Što je EPD?

EPD (Environmental Product Declaration) je ekološka deklaracija o proizvodu tipa III u skladu sa standardom ISO 14025, koja služi evaluaciji učinaka proizvoda na okoliš tijekom cijelog životnog ciklusa. EPD je također alat koji usmjerava klijente i kupce da donose svjesne odluke kako bi smanjili utjecaj na okoliš.

Koncept EPD-a temelji se na normi ISO 14025, koja je međunarodno priznata i razvijena od strane Međunarodne organizacije za standardizaciju.
ISO 14025 zahtijeva od operatera programa objavu programskih uputa, pravila o kategoriji proizvoda te registraciju EPD-ova. Ovaj transparentni okvir omogućuje bolje razumijevanje izračuna i metoda koje stoje iza rezultata u EPD-u.

Temelj svakog EPD-a je procjena životnog ciklusa (LCA). LCA omogućuje detaljnu i preciznu procjenu ekoloških performansi proizvoda tijekom cijelog životnog ciklusa. Obično se u obzir uzima kompletan lanac vrijednosti, od ekstrakcije materijala do proizvedenog proizvoda, njegovu fazu uporabe i kraj životnog vijeka.

U usporedbi s alternativnim formatima izvješćivanja kao što su ekološke oznake i samoproglašene oznake koje pokrivaju samo pojedine aspekte životnog ciklusa, EPD-ovi pokrivaju cijeli LCA roba i usluga.
EPD predstavlja dokument ovjeren od strane treće strane koji pridaje vjerodostojnost informacijama i stoga je vrlo prikladan za nabavu jer transparentno izvještava o objektivnim, usporedivim i provjerenim podacima trećih strana o ekološkim performansama proizvoda i usluga iz perspektive njihova životnog ciklusa.

FRISTADS i EPD – Novi standard u proizvodnji radne odjeće

Sve je počelo pitanjem kako napraviti istinsku razliku. Pitanje je upućeno švedskom vladinom istraživačkom institutu RISE, a u suradnji s institutom razvijen je standard za mjerenje ukupnog utjecaja odjevnog predmeta na okoliš tijekom njegovog životnog ciklusa, što je rezultiralo ekološkom deklaracijom proizvoda (EPD-om). EPD se dugo koriste u drugim područjima proizvoda kao što su građevinski materijali, a Fristads je prvi proizvođač koji je prilagodio ovaj standard za radnu odjeću.

Počevši kao ambicija da se postigne razlika u pogledu ekološke održivosti, štednje prirodnih resursa te smanjenja utjecaja na okoliš u području proizvodnje radne i zaštitne odjeće, postepeno se razvila u opsežan projekt koji predstavlja razvoj novog standarda za mjerenje ukupnog utjecaja odjevnog predmeta na okoliš, nešto što je tvrtka Fristads prva u svijetu primijenila na kolekciju odjeće.

Prva svjetska ekološki deklarirana kolekcija radne odjeće

Kao dio napora s ciljem razvijanja novog standarda u svijetu profesionalne radne odjeće, lansirana je kolekcija Fristads Green – prva ekološki deklarirana kolekcija odjeće na svijetu.
Kolekcija se temelji na potpuno novom konceptu unutar kojeg cijeli proizvodni lanac karakterizira ekološko razmišljanje i inovativna rješenja za minimiziranje utjecaja na okoliš.
Proces prilagodbe standarda podrazumijevao je detaljnu provjeru cjelokupnog proizvodnog lanca i životnog ciklusa odjevnog predmeta – od izbora materijala, količine materijala, procesa bojanja, potrošnje vode i struje u tvornicama, do pakiranja i transporta gotovog odjevnog predmeta. Time su ispitani svi aspekti razvoja i izrade odjevnog predmeta.
Procesom standardizacije stečen je uvid u važnost rada s najkvalitetnijim vrstama sirovina i procesa jer oni utječu ne samo na proizvodnju i kvalitetu gotovih proizvoda, već i na utjecaj odjevnih predmeta na okoliš, čime se dobiva proizvod najviše kvalitete koji je u skladu s modernim zahtjevima ekološke održivosti i utjecaja na okoliš.

Tvrtka Domena Dea glavni je regionalni zastupnik vodećeg europskog proizvođača radne odjeće Fristads. Pogledajte našu Fristads Green kolekciju ovdje!

Kolačiće koristimo kako bismo vam osigurali jednostavno iskustvo korištenja naše stranice. Dolaskom na ovu stranicu prihvaćate izjavu o korištenju kolačića.